Artzok

Artzok

Alfred Kubin, mint a szürrealizmus előfutára

2010. augusztus 19. - Quentin Anderssen

Alfred Kubin 1877. Április 10-én született Leitmeritzben és 1959. Augusztus 20-án halt meg Zwickledt kastélyában, Oberösterreichben. Kubin a szürealizmus egyik elõfutójának számit.

Kubin személye, sorsának alakulása maga is a freudi emberkép iskolapéldája.Tíz éves korában tanúja volt anyja halálának. Az esemény után többé nem rendítette meg a halál. Tizenkilenc éves korában öngyilkosságot kísérelt meg anyja sírjánál. Nem sokkal később, 1897-ben, katonai szolgálata alatt idegösszeroppanást szenvedett. Mivel minden más munkára alkalmatlannak látta, apja 1898-ban Münchenbe küldte művészetet tanulni.München pezsgő művészeti életének hatására az addig félénk, gátlásos fiatalember kivirágzott, mint egy ritka orchidea. A német szimbolista, Max Klinger művészete tette rá a legnagyobb hatást.

 

 

Már régen saját, belső börtönében élt. Az egész élete során betegségeiről képzelgő Kubin hosszú életet élt. 82 éves korában, 1959-ben, nagyra értékelt művészként halt meg. További művei:

A bejegyzés trackback címe:

https://artzok.blog.hu/api/trackback/id/tr232233548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása